Ki követi Luis Enriquét a Barcelona kispadján?
2017. március 05. írta: Németh Barnabás

Ki követi Luis Enriquét a Barcelona kispadján?

Luis Enrique az egykori csapata, a Sporting Gijón elleni mérkőzést követően bejelentette: az év végén távozik a Barcelona kispadjáról. Egyből felmerült a kérdés minden futballszerető fejében: ki lesz az utód? Ki lesz az, aki megfelelően tudja menedzselni a katalán klub világsztárjait és ki lesz az, aki képes lesz új színt hozni a csapat játékába? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, elemezve a potenciális edzőjelöltek teljesítményét, karakterét és tudását.

 

Jorge Sampaoli: Luis Enrique távozása után egyből az ő neve került középpontba, főleg azon kijelentése után, mely így hangzott:

Imádnék Messivel együtt dolgozni, hiszen ő a világ legjobb játékosa.

Egyből felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e túl veszélyes a Barcelona hosszútávú stratégiáját tekintve, hogyha az aktuális edző ennyire lepaktálna az idősödő, egyre kevesebb mezőnymunkát végző (ámde zseniális) Messivel? Sampaoli taktikai értelemben azonban a világ top edzői közé sorolható, utóbbi időben ezt eredményei és csapatainak teljesítménye is igazolja. Szintén mellette szól, hogy ő is a Bielsa-iskola egyik „terméke”, hasonlóan Pep Guardiolához, aki mondhatni a tökéletes edzője volt a Barcelonának. Az 56 éves argentin edzőjelölt azonban még csak egy éve dolgozik Európában top klubnál, így lehetséges, hogy a Barcelona vezetősége még vár a vezetőedzői állás felajánlásával.

Sampaoli taktikailag rendkívül sokszínű, ezt pedig a Sevillánál első szezonjától kezdve bizonyítja: csapatai képesek labdát birtokolni, lassítani a játékot és ugyanakkor a letámadást is kiválóan szervezi a tréner. Rendkívül sok időt fordít arra, hogy megismerje játékosainak karakterét és annak megfelelően készítse fel, fejlessze őket. Jól nyúl bele a mérkőzésekbe, cserejátékosai idén a spanyol bajnokságban eddig 11 gólt szereztek, csapata pedig az utolsó 5 percben eddig 13 gólt szerzett 24 mérkőzés alatt, amivel az egyik legjobb a bajnokságban.

Mivel jól ismeri ezt a stílust, szinte tökéletes ember lenne az FC Barcelona kispadjára, azonban európai rutinjának hiánya és Messivel való „veszélyes” kapcsolata ellene szólhat az edzőválasztásnál. Talán majd később?!

 

Ernesto Valverde: Szinte egész életét Spanyolországban töltötte játékosként, majd vezetőedzőként is, utóbbi időszakában tett két kitérőt az Olympiakosz csapatába, amit összesen 2+1 évig vezetett. A spanyol futball a vérében van, a támadófutball pedig szintén jól jellemzi csapatait. A Barcelona stílusa és a Valverde-futball közti különbség a labdabirtoklás minőségében található: Valverde játéka direktebb, gyorsabban próbálnak meg a kapu elé kerülni, továbbá gyakrabban próbálkoznak beadásokkal, ezen pedig szükséges lenne változtatnia, ha a Barcelona-szurkolók kedvében akar járni. Ez a stílusmódosított játék pedig nem biztos, hogy feküdne annak a Messi-Neymar-Suarez támadótriónak, akik egyre kevesebb mezőnymunkát végeznek, továbbá a középpályára is rendkívüli erősítés kellene egy atletikusabb futballhoz.

valverde_sampaoli.jpeg

Valverde (szemből) és Sampaoli

 

Valverde taktikailag rendkívül érett, a letámadás és a sok futásos futball híve inkább, továbbá furfangos, jól ismeri a játékosok személyiségét, de nem biztos, hogy elbírná a Barcelona kispadját.

 

Juan Carlos Unzué: Nemrég láttunk rá példát a katalán egyesületnél, hogy a korábbi pályaedző került vezetőedzői pozícióba. Ilyen volt Guardiola távozása után Tito Vilanova, aki Guardiola másodedzőjeként és állítólagos „agytrösztjeként” dolgozott. A jelenleg tárgyalt Unzue 5 mérkőzésen védett az FC Barcelona színeiben, továbbá aktív pályafutása befejeztével szinte azonnal visszatért a Camp Nouba, Frank Rijkaard vezetése alatt kapusedzőként. Miután a holland szakember távozott, Guardiola kapusedzője is Unzué maradt. Ezután távozott a Barcelonától, hiszen 2010 júniusában a Numancia vezetőedzője lett a spanyol másodosztályban. Luis Enrique mellett 2013 óta dolgozik, így aktív részese a klub történelmének.

unzue4.jpg

Unzué és Valdes

 

Unzué érti a játékstílust, az elmúlt években magáévá tette az ottani légkört, továbbá a pontrúgások és a taktika a specialitása, így elképzelhető, hogy képes új színt hozni a Barça játékába. Az egyetlen hátulütője, hogy nem tűnik olyan karakteres edzőnek, továbbá nem tudjuk, hogyan tudna vezető személyiség lenni a világsztárok közt.

 

Sorozatunkat folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://lavidahispania.blog.hu/api/trackback/id/tr8612315671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása